W dzisiejszych czasach większość osób żyje w pośpiechu i uważa, że nie mamy czasu na dokładne i przemyślane zakupy. Co za tym idzie – kupuje za dużo produktów, których potem nie jest w stanie zużyć i które lądują w śmietniku. Jak przeciwdziałać takim zachowaniom i jak kupować, żeby nie marnować? 

Polacy w czołówce pod względem marnowania żywności

Według badań Forbesa z 2018 roku, statystyczny Polak marnuje ponad 235 kg jedzenia rocznie. Jeśli policzymy wszystkich mieszkańców naszego kraju, wychodzi około 9 mln ton wyrzuconej żywności. W przeliczeniu na jednego mieszkańca, znajdujemy się na piątym miejscu w Unii Europejskiej. Co ważne, głównym źródłem marnowania żywności nie są wcale gastronomia i przetwórstwo. Głównym źródłem są gospodarstwa domowe – stanowią aż 53%!

Do najczęściej wyrzucanych produktów należą: pieczywo, wędliny, owoce, warzywa i jogurty. Podczas badania, jako dwa główne powody wyrzucania jedzenia, podano przegapienie terminu przydatności do spożycia i zbyt duże zakupy. Dzisiaj przyjrzymy się więc temu, jak kupować, żeby nie marnować.

Jak kupować, żeby nie marnować?

Wielu z nas, ruszając na zakupy, idzie bez listy potrzebnych produktów i bez wcześniejszego upewnienia się, co jeszcze jest w domu, a czego nie ma. Wchodzimy do sklepu po drodze z pracy czy szkoły. Kupujemy produkty, które akurat wpadną nam w oko albo te z napisem “promocja” czy “okazja”. Przez to w naszym koszyku ląduje dużo rzeczy, których potem nie użyjemy i nie zjemy. Jak temu zapobiec?

Duża część osób chodzi na zakupy codziennie albo prawie codziennie. Nie chcą jechać na duże i konkretne zakupy raz w tygodniu. Wolą iść na zakupy każdego dnia i kupować za jednym razem mniej produktów myśląc, że zaoszczędzą w ten sposób pieniądze. Niestety jest to błędne koło. Planując sobie duże zakupy raz na kilka dni, możemy dokładnie przemyśleć, co chcemy kupić i czego będziemy potrzebować.

Planuj zakupy z wyprzedzeniem

Dobrym sposobem jest zaplanowanie obiadów na cały tydzień. Można to zrobić wspólnie z rodziną czy współlokatorami. Dzięki temu każdy będzie zadowolony. Planując obiad na każdy dzień, możemy tak dobrać produkty, aby nic się nie zmarnowało. Przykładowo – jeśli w poniedziałek potrzebujemy do obiadu pół puszki kukurydzy, we wtorek możemy zaplanować posiłek tak, aby zużyć drugą część puszki. W ten sposób nic się nie zmarnuje.

Dobrze jest robić zakupy raz na tydzień z dokładnie zaplanowaną listą. Istnieją jednak produkty, które lepiej smakują, gdy są świeże i kupowane na bieżąco. Do takich produktów należą między innymi pieczywo, mięso oraz niektóre owoce i warzywa. Po te rzeczy można się wybrać do sklepów 2-3 razy w tygodniu. Jeśli wybierzemy się tylko do piekarni, sklepu mięsnego czy na pobliski ryneczek, zajmie nam to o wiele mniej czasu niż zakupy w supermarkecie.

Przed wybraniem się do sklepu, warto wziąć kartkę i zapisać sobie czego brakuje. W tym celu należy dokładnie przejrzeć lodówkę i szafki, aby o niczym nie zapomnieć. Kiedy planujemy obiady na cały tydzień, warto pomyśleć także o śniadaniach i kolacjach, a także deserach – w ten sposób będziemy mogli użyć produktów, które nam zostały. Za dużo makaronu na obiad? Może sałatka makaronowa będzie dobrym pomysłem?

Wyprawa do supermarketu – kupuj mądrze

Kiedy jesteśmy już w sklepie i mamy ze sobą listę zakupów, ważne jest to, żeby się jej trzymać. Supermarkety zastawiają na nas pełno pułapek, w które niestety większość daje się złapać. Wielkie promocje, specjalne okazje i rabaty to tylko część z nich. Ile razy spotkałeś się z napisem – kup więcej, a zapłacisz mniej? Jeśli rzeczywiście potrzebujesz tych produktów i masz pewność, że je zużyjesz i Ci się przydadzą – okej. Jeśli kupujesz na zapas – nie ma to sensu.

Kolejna ważna rada – sprawdzaj terminy przydatności do spożycia! Zwłaszcza na jogurtach i na mięsie. Widzisz Twoje ulubione serki w promocji? Najpierw sprawdź datę ważności! co z tego, że kupisz coś taniej, jeśli i tak tego nie zjesz i wyląduje to w śmietniku? To niestety złudna oszczędność.

Kiedy jesteś w sklepie i sięgasz po coś z półki, na pewno bierzesz pierwszy produkt z brzegu. Warto użyć trochę sprytu i sięgnąć po ten, który leży trochę dalej, na przykład na końcu półki. Dlaczego? Zazwyczaj jest tak, że jedzenie z dłuższym terminem przydatności do spożycia są położone jak najdalej. Dzięki temu kupisz na przykład jogurt, który zamiast trzech dni, będzie miał termin ważności ponad tydzień.

Produkty uniwersalne – warto mieć je w swojej kuchni

Istnieje grupa produktów, które zawsze warto mieć w swojej kuchni. Są to produkty, które nadają się do przyrządzenia różnych potraw i które mogą długo leżeć w Twoich szafkach. Należą do nich między innymi: mąka, ryż, makaron, koncentrat pomidorowy, konserwy, mąka, płatki owsiane czy mrożonki. Czasem lepiej jest kupić takie produkty, które mogą dłużej poleżeć i poczekać niż te, które wymagają szybkiego ugotowania czy przyrządzenia. Dzięki temu jest większa szansa, że nie wylądują one w śmietniku, a na naszych talerzach.

Facebook Comments