Lato i jesień to czas, kiedy wielu z nas przygotowuje i zbiera zapasy na zimę. To właśnie w miesiącach letnich i jesiennych czeka na nas mnóstwo dorodnych warzyw i owoców, za którymi tak często tęsknimy zimą. Doskonałym pomysłem na przechowywanie naszych smakołyków jest stworzenie domowej spiżarni. Nie musisz mieć osobnego pomieszczenia, aby świetnie ją zaaranżować – wystarczy kawałek przestrzeni i odrobina czasu, aby już niedługo mieć w domu spiżarnię z prawdziwego zdarzenia!

Gdzie urządzić domową spiżarnię?

Zanim urządzisz domową spiżarnię, zastanów się, jakie miejsce będzie najbardziej odpowiednie. Istotnych jest kilka czynników – odpowiednia temperatura, oświetlenie oraz możliwość stworzenia funkcjonalnej przestrzeni. Jeśli masz duży dom, najlepszym pomysłem będzie urządzenie spiżarni w piwnicy – z pewnością znajdzie się tam spory kawałek miejsca. Jeśli w Twojej piwnicy znajduje się okno, koniecznie zabezpiecz je przed owadami i gryzoniami – dzięki temu unikniesz nieproszonych gości. Istotnym elementem jest również dbałość o higienę. Warto wyłożyć ściany w domowej spiżarni płytkami ceramicznymi – w tym przypadku nie musisz kierować się nieprzeciętnym designem, a raczej funkcjonalnością. Sprawdzi się również odporna na ścieranie i uszkodzenia farba lateksowa, przeznaczona do kuchni czy spiżarni.

Nieco większym problemem jest stworzenie domowej spiżarni w mieszkaniu. Dobrze sprawdzą się wszelkiego typu wnęki w kuchni – są one świetnym rozwiązaniem, ponieważ pozwalają na przechowywanie dużej ilości żywności czy przedmiotów. Jeśli w Twojej kuchni nie ma tego typu wnęki, możesz wykorzystać wysuwane szafki typu cargo. Obecnie są one dostępne u niemal każdego producenta mebli. Tego typu szafki z systemem koszy lub szuflad pozwalają na przechowywanie dużej ilości produktów różnych rozmiarów, a dzięki możliwości całkowitego wysunięcia z łatwością można sięgnąć do każdego z nich. W szafach typu cargo z szufladami warto ułożyć antypoślizgowe maty, które zapobiegną przesuwaniu się przedmiotów – jest to szczególnie ważne, jeśli lubisz przetwory w słoikach. Dobrym pomysłem może być również zaaranżowanie części piwnicy w bloku na spiżarnię – te rzeczy, po które sięgasz częściej, umieść w szafie typu cargo w kuchni, a pozostałe na specjalnie przygotowanych półkach w piwnicy. Wystarczy wyłożysz kilka półek tkaniną lub specjalną ceratą, aby każdy z domowników wiedział, że to miejsce na zimowe przetwory.

Kolejnym ciekawym pomysłem na urządzenie domowej spiżarni mogą być specjalne, drewniane skrzynie na kółkach. Taką skrzynię możesz umieścić pod wyspą kuchenną lub na kawałku wolnej przestrzeni w kuchni. Wbrew pozorom tego typu skrzynie mogą być bardzo pojemne, dlatego z łatwością umieścisz tam mnóstwo smakołyków.

Domowa spiżarnia – odpowiednia temperatura i oświetlenie

Urządzając domową spiżarnię, należy zapewnić zapasom odpowiedni mikroklimat. Optymalna temperatura to 10-15 stopni Celsjusza – o wiele łatwiej uzyskać ją w piwnicy niż w domowej kuchni, dlatego te przetwory czy produkty spożywcze, które nie wymagają przechowywania w tak niskiej temperaturze możesz umieścić w kuchni, a pozostałe w piwnicy. Pamiętaj, że im niższa temperatura, tym trwalsze będą przetwory. Kolejna ważna kwestia to oświetlenie – musisz zaaranżować je w taki sposób, aby pozwalało Ci na swobodny dostęp do każdego produktu, znajdującego się w domowej spiżarni. Najlepiej sprawdzi się tutaj oświetlenie wielopunktowe – niewielki lampki lub listwy LED, umieszczone pod każdą z półek oraz listwy LED w wysuwanej szafce typu cargo sprawią, że bez kłopotu odróżnisz konfiturę z jagód od domowego kompotu.

Elementy niezbędne w domowej spiżarni

Z pewnością wiesz, że w domowej spiżarni doskonale sprawdzi się duża ilość półek, szuflad, koszyków wiklinowych czy metalowych haczyków. Na półkach swobodnie poukładasz słoiki z domowymi przetworami, w koszach wiklinowych możesz przechowywać warzywa i owoce – ziemniaki, jabłka, gruszki czy marchewki. Na metalowych haczykach możesz zawiesić czosnek czy suszone grzyby, a w szufladach przechowywać własnoręcznie przygotowane, suszone przyprawy. Spiżarnia to również dobre miejsce do przechowywania niewielkiego sprzętu AGD – jeśli Twoja gofrownica czy suszarka do grzybów używane są sporadycznie, nie warto zajmować nimi miejsca na kuchennych półkach. O wiele lepiej będzie wykorzystać kawałek wolnego miejsca w domowej spiżarni.

Co warto przechowywać w domowej spiżarni?

W zależności od tego, jak duża jest Twoja domowa spiżarnia, możesz przechowywać tam dosłownie wszystko. Warto jednak stworzyć pewien system, aby do spiżarni nie wdarł się chaos. Najniższe półki doskonale sprawdzą się do przechowywania kartonów z sokami czy z mlekiem, a te nieco wyższe do trzymania tam mąki, cukru, ryżu czy przypraw. Na dole warto ustawić również niewielki sprzęt AGD. Środkowe półki to dobre miejsce do przechowywania owoców i warzyw – to właśnie po nie powinniśmy sięgać najczęściej, jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu, warto więc wybrać najbardziej poręczną półkę. Na górnych półkach warto postawić słoiki z przetworami. Aby cała spiżarnia wyglądała bardziej estetycznie, możesz zdecydować się na ozdobne słoiki lub karteczki z opisem tego, co jest w środku. Jeśli masz kolekcję win, którą chcesz się pochwalić, również ustaw je na najwyższej półce – możesz wykorzystać specjalne stojaki na wina. Jeżeli natomiast Twoja kolekcja jest pokaźna, sprawdzą się duże, wiklinowe kosze. Podobnie w przypadku domowych nalewek – jeśli lubisz je przygotowywać, warto trzymać je w ozdobnych butelkach i dołączyć do kolekcji alkoholi.

Jak urządzić domową spiżarnię – podsumowanie

Moda na domowe spiżarnie nie przemija – nic dziwnego, w końcu każdy z nas chce mieć w domu miejsce, w którym zawsze znajdzie coś pysznego. Choć urządzenie domowej spiżarni wymaga nieco pracy, jednocześnie może sprawić dużo frajdy. Pamiętaj o tym, że spiżarnia musi być przede wszystkim funkcjonalna, ale też estetyczna i miła dla oka – choć z pewnością większość produktów zmieni swoje miejsce tak wiele razy, że do wiosny zapomnisz, jak początkowo wyglądała Twoja spiżarnia.